Wat er nog meer kan wonen in uw paludarium.

Er kan meer leven in uw paludarium dan gifkikkers door te combineren met diverse ander dieren. Echter is het wel van belang dat het paludarium groot genoeg is dat de verschillende dieren hun eigen plekje hebben en zich indien gewenst terug kunnen trekken.

Het is misschien ook nodig wat kleine aanpassingen te doe aan de inrichting en de techniek van het paludarium om voor alle bewoners het optimale klimaat te kunnen aanbieden.

 


Boomkikkers

In hogere paludaria is het mogelijk een combinatie te maken met boomkikkers. Deze dieren zullen zich overdag als de gifkikkers actief zijn voornamelijk schuilhouden tussen dd planten en en het hout, maar in de nacht als de gifkikkers rustig plekje hebben gevonden worden boomkikkers actief. 
Er zijn een paar dingen waar wel van dege rekening mee gehouden moet worden.
Veel boomkikkers wensen (voor de kweek) een groot waterdeel in het paludarium. Niet alle soorten gifkikkers zijn goede zwemmers. Zorg dus voor een juiste combinatie kikkers en oevers waar kikkers makkelijk tegen op kunnen klimmen. 
Ook vele boomkikkers zijn echte veelvraten. Ze eten relatief grote prooidieren. Combineer daarom enkel kleine boomkikkersoorten met grote gifkikkersoorten.

Gekko's

Een leuke, mooie en zeker ook nuttige aanvulling voor uw paludarium is bij de gifkikkers een aantal gekko's te huisvesten. 

Er zijn vele soorten gekko's die dag actief zijn en prachtige kleuren hebben. De familie van de Lygodactylus en Phelsuma's zijn hier enkele voorbeelden van.

Naast de pracht zijn ze zeker ook nuttig in uw paludarium. Gekko's eten de insecten in het paludarium op waar uw kikkers niet bijkomen. Denk hierbij aan bijv. spinnen.

Let bij het huisvesten van gekko's wel op wat deze diertjes eisen van hun omgeving. Een plek om te zonnen met stralingswarmte en UV licht zijn enkele van deze aspecten.

De meeste gekko's zullen het zelfde dieet hebben als uw kikkers, kleine insecten. Een onmisbare aanvulling in het dieet is een zoute gekko-pap voor de nodige vitamines en mineralen.

Vissen

Een paludarium met een groot watergedeelte aan de voorzijde geeft een extra optie voor het houden van dieren: vissen.

Kleine soorten zijn goed te houden in het watergedeelte mits er een stroming aanwezig is met filtering.

Vele kleine soorten vissen leven in de natuur ook in ondiep water en zoeken aan het oppervlakte na kleine insecten die in het water zijn gevallen als voedsel. Ze ruimen dus mooi de in het watergevallen fruitvliegen mee op. 

Niet alle vissen zijn geschikt. De vissen dienen niet te groot te zijn of te brutaal zodat de kikkers geen gevaar lopen als deze in het watergedeelte komen.

De keuze qua kikkers is ook afhankelijk van het waterdeel. Kies kikkers die goed kunnen zwemmen om verdrinken te voorkomen.