Algemene informatie over het houden van gifkikkers

DendroCare heeft veel kennis in huis over het houden, verzorgen en kweken met gifkikkers. Deze kennis word graag gedeeld om zo veel mogelijk mensen te kunnen laten genieten van deze prachtige hobby. Via deze website geeft DendroCare u een eerste indruk over het hebben van een paludarium, maar ook via beurzen (zie kopje ' beurzen') of een bezoek aan DendroCare te Hoogeloon.


Huisvesting

Het houden van een gifkikker gebeurt in een paludarium. Dit is een terrarium aangepast op het leven van een amfibie. Bij de bouw van een paludarium zijn er al enkele verschillen in vergelijking met een terrarium. Alle eerst moet een paludarium volledig waterdicht zijn. Omdat er een vochtig klimaat in het paluadrium komt zijn er ook qua beluchting enkele aanpassingen nodig. Op het gebied van verlichting is misschien wel het grootste verschil. Gifkikkers mogen namelijk niet blootgesteld worden aan stralingswarmte, dus spots zijn ongeschikt.

 

De inrichting van het paludarium wordt gedaan door gebruik te maken van diverse natuurlijke materialen. Bark, stenen, hout, kurk, planten en mossen geven een natuurlijk habitat. Al deze inrichtingsmaterialen dienen tegen een hoge luchtvochtigheid (+80%).

De temperatuur in het paludarium dient tussen de 20 graden en 26 graden te zijn. Er zijn diverse manieren om deze temperatuur te behalen.

 

De keuze van formaat en inrichting van u paludarium is afhankelijk van de keuze welke dieren u gaat huisvesten. Brede paludaria met veel open plekken en grondoppervlakte zijn geschikt voor de grotere gifkikkers, smalle hoge paludaria zijn geschikt voor voor de kleinere klimmende soorten. 


Verzorging

Gifkikkers zijn amfibieën.  Dat wil zeggen dat ze altijd de beschikking moeten hebben over een vochtige plek en niet te droog mogen zitten of onder een brandende lamp.  Het minimaal één keer per dag sproeien van het paludarium met (kalkvrij) water is daarom ook zeer belangrijk. 

 

Als voedsel worden diverse kleine insecten gegeten. De basis zal bestaan uit fruitvliegen waar deze het makkelijkste te verkrijgen zijn. Diverse kleine keversoorten, pissebedden, springstraatjes en luizen vullen het dieet aan. Wel is raadzaam met enkele regelmaat de voedseldieren te bepoederen met een speciaal voor amfibieën geschikt vitaminepreparaat om tekorten te voorkomen. 

              

er is nog meer

Wat is er mooier als dat je dieren zich zo thuis voelen in hun onderkomen dat ze zich gaan voortplanten? Niets toch. 

Gifkikkers planten zich op een andere manier voort dan de inheemse kikker. In tegen stelling tot de inheemse kikkersoorten hebben gifkikkers 'broedzorg' over hun kroost.

Het legsel (kikkerdril) wordt niet in het water geplaatst maar op een vochtige plek tussen de bladeren, hout en stenen. De man zorgt dat het legsel vochtig blijft en zodra de larven (kikkervisjes) zo ver zijn brengt hij ze naar een poeltje met voldoende voedselaanbod. Bij sommige soorten wordt er zelfs zo nu en dan een onbevrucht eitje gelegd waar de larf zich mee voed.

 

Broedzorg en de grote van de legsels lopen zeer uit een per soort. De Oophaga pumilio heeft een zeer goede zorg voor hun nageslacht en heeft daardoor ook relatief kleine legsel en de Epipedobates anthonyi heeft grote legsel maar beduidend minder zorg voor de larven.